Groene gevels zie je steeds vaker. Het is dan ook een mooi gezicht: bedrijfspanden, herenhuizen en woningen in de stad met een fris groen begroeide muur. Het onderbreekt de saaie, grijze eenheid van de stad en geeft een pand een elegant uiterlijk. Daarnaast is het ook voordelig voor het milieu. Maar wat is een groene gevel nou eigenlijk en wat zijn de voordelen precies? Hieronder lees je dat allemaal!
Bij groene gevels heeft men het ook wel over een verticale tuin, groene muur of vegetatiemuur. De termen betekenen allemaal hetzelfde; een muur die begroeid is. En dan hebben we het natuurlijk niet over een beetje klimop. Klimop is ook erg mooi om te zien, maar dat is minder controleerbaar en bovendien erg slecht voor de muur. Nee, bij groene gevels hebben we het over een uitgekiend systeem dat aan of voor de gevel bevestigd wordt en waar substraat (soort grond) in aangebracht wordt, waar vervolgens de vegetatie in wordt geplant. Het is dus inderdaad echt een verticale tuin in de letterlijke zin van het woord, die niet alleen vaak buitenshuis wordt toegepast maar waarvan het zelfs mogelijk is om deze binnenshuis te maken!
Je begrijpt dus ook wel dat er, net zoals dat bij echte tuinen het geval is, er verschillende soorten begroeide gevels zijn. De verschillen zijn wat betreft het concept van de muur en het soort beplanting. Zo kan je een complete, verticale moestuin creëren, of een puur decoratieve en onderhoudsvriendelijke sedum muur.
Groene gevels geven een stedelijk gebied dus een groener aanzicht. Maar daarnaast zijn er ook een aantal significante andere voordelen. In een stad waar veel groendaken en -gevels zijn is het zogenaamde ‘urban heat island’ effect veel kleiner. Normaal gesproken warmen de dicht op elkaar staande panden tijdens de zomerperiode geleidelijk aan op. Deze warmte wordt ook geleidelijk weer afgegeven en samen vormen ze één grote bron van hitte die het op hete dagen nog heter maakt. Door de verdamping die het groen echter veroorzaakt, wordt de omgevingstemperatuur een paar graden lager gehouden en bovendien warmt de muur veel minder snel op. Kortom, in simpel Hollands; het groen houdt de stad koeler!
Daarnaast zuiveren de planten ook de lucht, door schadelijke deeltjes (luchtvervuiling) uit de lucht op te nemen en deze af te breken tot eenvoudige, onschadelijke elementen. Bovendien zorgen groene muren en daken voor minder energieverbruik. Door de isolerende werking van de begroeiing blijft het tijdens de zomer koeler in huis en tijdens de winter wordt de warmte juist goed binnen gehouden. De kachel kan dus een paar graden lager en je zal minder snel de airco of ventilator aanzetten.
De groene laag vormt overigens ook een natuurlijke bescherming van de muur, waardoor de gevel minder aan de weersomstandigheden wordt blootgesteld en dus veel langer meegaat. Het groen komt ook de biodiversiteit ten goede; vogels nestelen er en het vormt een goed huis voor insecten en daarmee weer een goede voedingsbron voor vogels en bijvoorbeeld egels!