Met een daktuin draag je bij aan een beter milieu en maak je optimaal gebruik van je woning. De termen daktuin en groendak worden nogal eens door elkaar gebruikt en dat schept wat verwarring. In dit artikel gaan we in op de aanleg van een echte daktuin; dus een intensief groendak waar je op dezelfde manier als een echte tuin gebruik van kunt maken.
Allereerst even een praktisch puntje; voor de aanleg van een intensief groendak moet je altijd een vergunning aanvragen. Verder is het ook slim om even bij je gemeente te informeren of er een subsidieregeling is; dat kan je heleboel geld schelen! De aanleg van een intensief groendak is in basis min of meer hetzelfde als een extensief groendak, alleen moet het dak natuurlijk sterker zijn om het gewicht van de hogere vegetatie, de dikkere substraatlaag en de mensen die erop zitten/lopen te kunnen dragen. Daarom is het bij een daktuin slim om er een expert bij te halen en ook om de aanleg ervan eventueel te laten doen.
Let erop dat de regenafvoer altijd vrij is. De draagkracht van het dak moet minstens 40 kg/m2 zijn en de dakranden moeten hoger zijn (minstens 5 cm) dan de hoogte van het totale materiaal.
Als het dak vaak pal op de wind ligt, moet de daktuin extra beschermd worden door tegels langs de randen te leggen.