Groendaken kunnen worden onderverdeeld in intensieve en extensieve groendaken en beide soorten zijn heel verschillend voor wat betreft het onderhoud.
Een intensief groendak is eigenlijk gewoon een tuin op het dak en je kan er ook op lopen. Dat stelt uiteraard speciale eisen aan het dak en aan het onderhoud, maar hier beperken we ons puur tot het benodigde onderhoud. Omdat het dus eigenlijk om een normale tuin gaat, komt er ook hetzelfde onderhoud bij kijken als bij een tuin. Zo moet er regelmatig gesnoeid, onkruid verwijderd en gemest worden. Een daktuin is altijd wat kwetsbaarder dan een echte tuin, omdat het gevoeliger is voor uitdroging of juist een teveel aan hemelwater. Soms gaan er dan ook planten dood die vervangen moeten worden. Zijn er langere perioden van droogte, dan moet u besproeien, zodat de planten niet uitdrogen. Om te voorkomen dat het dak te nat wordt, is het ook essentieel om de afwatering regelmatig te controleren. Vooral in de herfst kan er nogal eens veel blad in de regenafvoer terechtkomen, waardoor het overtollige water niet meer afdoende wordt weggevoerd. Verwijder dus blad indien dat nodig is en kijk regelmatig of de regengoot en -pijp nog goed vrij zijn.
Dit zijn de eenvoudige groendaken met uitsluitend lage begroeiing; je kunt er niet op lopen. Vaak wordt er gezegd dat extensieve groendaken, zoals sedumdaken, onderhoudsvrij zijn. Nou laten wij je meteen maar even uit de droom helpen; onderhoudsvrij bestaat gewoonweg niet! Wel is het zo dat dit soort daken maar heel weinig onderhoud nodig hebben. Klim één of twee keer per jaar even het dak op om te kijken of alles nog in orde is. Ook hier moet overtollig blad verwijderd worden en gezorgd worden dat de waterafvoer vrije doorstroming heeft. Mochten er kale plekken zijn ontstaan, dan groeien deze meestal vanzelf weer dicht. Eventueel kun je op die plekken wat sedumscheuten bijstrooien. Sedum hoeft eigenlijk alleen in het begin, direct na de aanleg, extra bewaterd te worden. Zijn er in de zomer extreem lange, droge en hete perioden, dan kun je eventueel even wat bijsproeien. Het sedum blijft er dan frisser uitzien en bloeit ook uitbundiger. Doe dit bij voorkeur aan het eind van de dag, als de zon alweer bijna weg is.
Verder redt dit plantje zichzelf uitstekend. Merk je dat het dak er niet echt mooi bijstaat, dan kan je een keer bemesten. Zorg ervoor dat het dak mooi vol blijft, want daardoor krijgt mos en onkruid minder kans. Bijmesten kan met groendakvoer. Meestal is het voldoende om dit één keer per jaar in het voorjaar te doen. Soms is het nodig om het twee keer te doen en om dus ook een keer in het najaar extra voeding uit te strooien.