Groene gevels zijn mooi en verbeteren de kwaliteit van de leefomgeving; zowel binnen als buiten. Reden genoeg dus om een groene gevel aan te leggen, maar welke mogelijkheden heb je allemaal en hoe kies je?
Er zijn verschillende soorten groene gevels. Zo zijn er bijvoorbeeld energiegevels, klimgevels en ecogevels, maar je kunt een groene gevel ook als moestuin maken of puur voor de sier. Onder een energiegevel wordt een combinatie van een groene gevel en zonnepanelen verstaan. De gevel is dus zowel letterlijk groen, als groen voor het milieu. Een ecogevel is een wat breder begrip. Omdat groene gevels in meerdere opzichten bijdragen aan een beter milieu, kan een ecogevel goed deel uitmaken van het proces van groen bouwen en groen wonen. Een klimgevel is eigenlijk een beetje een uitzondering; meestal groeit de klimplant in de bodem tegen de muur omhoog, en er hoeft dus in feite geen groengevel systeem te worden aangebracht. Dit is uiteraard wel het geval bij een verticale moestuin of snoepmuur.
Afhankelijk van het doel van de gevel en de ligging ervan, zijn er een aantal groene gevelsystemen verkrijgbaar:
Maar het basissysteem voor elke groengevel is hetzelfde; verticale modules waarin de vegetatie wordt geplant. Met uitzondering van de zelfdragende elementen, worden deze modules middels een ophangsysteem aan de muur bevestigd. In de modules wordt vervolgens de geschikte substraatsoort aangebracht en daarin als laatste de beplanting. Substraat, op zijn beurt, is ook weer verkrijgbaar in verschillende soorten. De reden daarvoor is dat de diverse plantensoorten andere behoefte hebben en een gevel op het zuiden met veel zonuren stelt andere eisen aan het substraat dan een muur op het noorden.
Kies je groene gevel aan de hand van het doel dat je voor ogen hebt en pas de de benodigde materialen daaraan aan.