Bij groene dakbedekking maakt men onderscheid tussen dakbedekking die letterlijk ‘groen’ is (plantjes dus) en dakbedekking die duurzaam en milieuvriendelijk is. Nou sluit het één het ander niet uit, want een groendak is zowel letterlijk als figuurlijk groen! Maar er bestaat bijvoorbeeld ook dakbedekking van gerecyclede bitumen en dat is heel erg groen in figuurlijke zin maar zwart van kleur!
Misschien zie je nou door de bomen het bos niet meer. Daarom zetten we hieronder voor je op een rijtje welke soorten groene dakbedekking er zijn. Eigenlijk hebben ze allemaal met elkaar gemeen dat ze duurzaam zijn, maar dan elk op een andere manier.
Dit zijn de daken met vegetatie erop. Deze zijn onder te verdelen in intensieve en extensieve groendaken. Op de intensieve daken kun je ook lopen en deze zijn dus meer een soort daktuin. De extensieve daken zijn niet geschikt om op te lopen. Deze zijn mooi om te zien, maar dragen ook bij aan de luchtkwaliteit in de stad en verminderen de belasting van het riool bij zware regenval. Daarnaast werken ze ook isolerend en er hoeft dan ook minder gestookt te worden. Dit soort groendaken gaat decennia lang mee en kost maar weinig onderhoud.
Veel daken worden bedekt met bitumen en tegenwoordig wordt daarbij veelal gebruik gemaakt van gerecyclede bitumen. Dit is uiteraard een stuk milieuvriendelijker. Daarnaast zijn er nog bitumen die nog meer innovatief zijn. De lucht reinigende bitumensoort zuivert de lucht van NOx-deeltjes, uitgestoten door verkeer, industrie en huishoudens. Onder invloed van zonlicht bindt deze dakbedekking de NOx-deeltjes en zet ze om in onschadelijke reststoffen die worden afgevoerd met de regen, het riool in.
Ook een gewoon pannendak kan mooi begroeid worden; met groendakpannen. Een groendakpan is eenvoudigweg een begroeide dakpan. Ze zijn net zo makkelijk te leggen als gewone dakpannen en bieden een waterdichte dakbedekking.